08 April 2010

A avea, a pastra si a iubi
am avut si eu odata un bonsai...a murit, nu stiu ce nu i-a placut...as vrea sa am altul, insa cred ca momentan nu sunt pregatita sa am grija corespunzator de el, mai ales ca e o adevarat arta...inca ma chinui cu flor'celele de acasa sa le aduc la linia de plutire .... bonsai rocks!!!


Bonsai (în japoneză: 盆栽, însemnând aproximativ "grădinărit în tavă") este arta şi ştiinţa de a creşte plante şi arbori miniaturali, prin creşterea acestora forţată în spaţii mult mai restrânse decît sunt necesare în mod natural dezvoltării lor, prin conducerea şi tăierea adecvată a ramurilor şi prin hrănire minimală cu apă şi îngrăşăminte. Arborii cresc astfel într-o formă estetică, care sugerează de cele mai multe ori vârstă înaintată, deşi impresia de îmbătrânire nu este falsă deoarece mulţi arbori bonsai sunt realmente bătrîni, dar arătând aceasta în forma lor miniaturală.


1 Ingrijirea bonsailor

Dupa ce copacelul a ajuns in stadiul de bonsai, pentru mentinerea lui este bine sa il ingrijesti dupa anumite reguli daca vrei ca acesta sa creasca frumos in continuare.

Aceste plante nu sunt deloc greu de ingrijit, desi multa lume sustine acest lucru. Trebuie doar sa le pozitionezi intr-un loc luminos, sa stii cum sa-i tunzi si cat sa-i uzi.

2 Pozitionarea

Bonsaii au nevoie de multa lumina naturala. Pozitioneaza-i intr-o incapere luminoasa, aproape de fereastra, pentru a lasa razele soarelui sa ajunga pana la el. Este important ca acestia sa stea in bataia luminii soarelui circa 5 ore pe zi deoarece bonsaii vorcreste mai frumos si vor fi mai sanatosi. Ei isi iau o parte din hrana din razele soarelui. Lipsa soarelui poate duce la dezvoltarea unor probleme de slabiciune a frunzelor si chiar la pierderea plantei.

In perioada lunilor de vara este indicat sa tii planta afara, insa fereste-o de razele soarelui in zilele caniculare. Daca planta este asezata pe ciment sau langa un perete de ciment, nu o lasa in bataia soarelui mai mult de o ora. Acesta ii va afecta radacinile si planta poate muri. De asemenea, daca locuiesti aproape de mare fereste pomisorul de briza marii, fiindca aerul sarat nu-i prieste.

Daca tii bonsaiul langa geam sau langa perete, intoarce-l o data pe saptamana la 180o. Acest lucru il ajuta sa creasca uniform si il va mentine in forma.

3 Udarea

Cheia succesului in arta cresterii bonsailor o reprezinta udarea corecta. Udarea excesiva, dar si lipsa udarii, pot duce la uscarea plantei si pieirea ei.

Bonsaii au nevoie permanenta de umiditate. Pentru a stabili la cat timp trebuie udat este bine sa stii ca acest procedeu difera de la un bonsai la altul, in functie de: specie, dimensiuni, de substratul folosit, de varsta plantei sau anotimp. Asadar, acesta multitudine de variabile nu permite stabilirea unor reguli precise pentru udarea plantei.

Un procedeu de udare care poate fi aplecat cu success la totate tipurile de bonsai, este scufundarea vasului in care acestia stau, intr-un recipient cu apa. Nivelul apei este indicat sa acopere ghiveciul si sa ajunga pana la inaltimea de circa 2cm al trunchiului acestuia. Lasa ghiveciul in apa pana cand ies toate bulele de aer din pamant, insa nu mai mult de 2-3 minute.
ATENTIE! Nu lasa bonsaiul prea mult in apa ci doar pana cand pamantul este saturat, altfel este posibil ca acesta sa moara.

No comments: