31 July 2009

Scrisoare de dragoste de pe front
Extrasa din Formula As , iulie 2009, articol de Otilia Teposu :

"E scrisa pe doua foi ingalbenite de vreme.(...)Asa le-am gasit cand am intrat in casa bunicilor barbatului cu care m-am maritat.

Sibiu, 9 Ferbuarie 1915

Dorita Mia Nevasta si copilite, Marita si Viorita,
Suveniria Mia spre Iubirea Noastra.
Eu acuma petrec pe campulu de lupta spe amu apara dulcea Tara Mia. Astazi, ordinulu au sosit, sa fim gata si am pornitu. Iti scriu , draga, suvenire spre a mia dulce iubire. Acuma , la plecarea mia in lupta, n-amu draga pe niminea, numa frunza si iarba care este pe tata lumia. N-am pe niminea cu doru, nu vad cine mi-e doru, pe-alu meu drag puisoru.

Deci, draga nevasta mia, am trait Zincuta noi siase ani si optu zile. Sapte luni mibilizatu cu doru am statu. Mobilizatu mai tine draga. Spre amintire de suvenire, te sarut Zincuto draga si cu aciasta scrisorica a mia.

Nevestica, draga mia, ie crudu razboiu, nu stim cand va inceta, iara de mine vei afla ca-s pe plecare in tara germana.

Sa stii Zincuta draga ca iti scriu cu doru, ca ai fost alu meu puisoru. Iti scriu Zincuta ale mele dulci cuvinte pana la moarte, ca intalnire nu stiu cand va mai fi intre noi. Aici e greu. Acuma santu lupte grele, dar va fi draga in primavara lupte si mai grele si amare. sa planga codru de jale si lumea tata suspinand. Mamele isi doresc fiii, nevestele-s plapande ca-s barbatii in batalie, copilele plangande ca au ramas fara parinti. Cata lume-i suspinanda! Numai Dumnezeu stie oare cat raboiu mai tine. Inca poate multie zile, si barbatii multi raman , nu se mai intorc. Suntu neveste tinerele care e pacatu de ele.

Si-amu , draga sotioara, cu doru de la inimioara, tine draga la copile ca ele suntu mititele si mie mi-e doru de ele. Aicia sunt streinu ca pasaria, n-amu mila la niminea.

Tie draga, orice aru fi, lu tale bine ti-oi dori si cu alu tale doru oi trai, ca-s o inima pustie, in tara instrainata. Catu pe lume oi trai, tatu nevasta voi dori, ca au ramas tinerica, cu doi copii langa ia. Si-acuma, la urma, sarutu pe ale mele dulci copile, Marita di Viorita, pe care destul le-am dorit si de mult nu le-am intalnit. Cu doru merg la batalie. Cand va sti copilitele carte, sa le dai sa citeasca acestea de la mine.

Te sarut , Zincuta draga, alu tau barbatelu, Kaporal Ion Teposu, la rasboi plecatu."Ce bine cand totul se termina cu bine...dupa asa scrisoare am crezut ca nu se va mai intoarce acasa acest sot romantic si indragostit, insingurat in razboi si un tata asa de iubitor...muuuulta, multa dragoste in scrisoare si prea putin din amaraciunea razboiului...asta e taranul roman, care isi iubeste tara si familia....imi place...

S-a intors din razboi Ion si impreuna cu Zinca au avut 8 copii si Otilia mai adauga faptul ca erau doi oameni veseli, mereu asteptati la nunti pentru ca stiau sa traiasca bucuria sarbatorii.

No comments: