08 January 2009

Calator prin Tara Fagarasului - enigmele de la Sinca Veche

De ceva vreme sunt foarte interesata de Tara Fagarasului, mai ales de cand mi-am dat seama ca sunt multe de vazut si putine mi-au fost date sa vad...dar mai e vreme:)

Incep povestirile mele din seria Calator prin Tara Fagarasului cu o minunata poveste despre pestera sau locasul sfant de la Sinca Veche, unde in mod misterios si interesant se pot gasi 3 simboluri care par a nu avea legatura unul cu celalalt: chipul lui Iisus, steaua lui David si simbolul Ying si Yang.

Manastirea rupestra Sinca Veche este un vechi lacas de cult ce se afla la Sinca Veche, in cotul format de Muntii Fagaras si Perisani, la 45 de kilometri de Brasov si la 22 de kilometri de Fagaras.Cunoscut mai mult sub denumirea de "Templul Ursitelor", locasul de cult din Sinca Veche se banuieste ca are o vechime de aproximativ 7.000 de ani si se presupune ca ar fi apartinut aceleiasi civilizatii care a intemeiat "Templul Alb" din Insula Serpilor.

" Sinca Veche este un sat compact romanesc din stravechea si frumoasa Tara a Fagarasului. Primele dovezi despre existenta lui sunt din secolul al XII-lea. De aici a plecat familia ilustrului Gheorghe Sincai, marele istoric si filolog roman. In aceasta zona sunt numeroase vestigii arheologice, marea lor majoritate ramase nedezgropate.

Printre enigmele acestei zone figureaza si "Manastirea Sapata in Piatra" sau "Templul de la Sinca Veche".
Sinca Veche are o istorie cu totul deosebita. In preajma anului 1700, in
perimetrul acestei comune au existat cinci manastiri, cand in toata comunitatea
vietuiau abia cateva sute de suflete. Cele cinci manastiri crestin-ortodoxe -
patru din lemn si una sapata in stanca - sunt, se pare, expresia unui curent
spiritual care a cuprins acest spatiu in urma cu trei secole. In istoria acestui
sat exista si un moment de un dramatism aparte. In anul 1762, cand din ordinul
Mariei Tereza a fost infiintat Regimentul I de granita, locuitorilor satului li
s-a cerut sa paraseasca religia ortodoxa. Atunci s-a petrecut un lucru uimitor,
care demonstreaza credinta acelor oameni, el ramanand consemnat de istoricii
vremii: Populatia, aproape in majoritate, nevrand sa primeasca armele de
graniceri si trecerea la uniti, decat sa-si lepede credinta, a preferat sa se
retraga in padurea de miazazi.

Cele cinci manastiri s-au risipit una cate una, cu exceptia celei sapate in piatra. Intrarea in biserica este situata intr-o padure. In stanca extrem de fragila (din gresii de Persani), au fost sapate cinci incaperi, mai mari de un stat de om, cu doua altare si cu un horn piramidal - adevarata turla -, prin a carui deschidere se
vede cerul si simbolul Ying Si Yang din imaginea de mai sus.

Dincolo de orice controversa si speculatie, locul are - asa cum se poate constata - o incarcatura spirituala aparte, dupa cum o dovedesc marturiile celor care au fost acolo, dintre care multi sunt preoti si fete bisericesti de rang inalt. De altfel, acest lacas a fost sfintit, recunoscandu-se astfel si valoarea sa spirituala, acum cativa ani, de catre Inalt Preasfintia Sa Antonie Plamadeala, mitropolitul Ardealului. Principalele puncte de controversa asupra acestui loc sunt urmatoarele:

# vechimea sa, care este estimata intr-un interval "destul de larg" - intre 250 si... 7000 de ani. In anul 1789 pastorul reformat din Fagaras scria despre manastire: "Manastirea este taiata in intregime in piatra de cariera si deci nu are acoperis. Este sapata cu pricepere, cu o munca uriasa, demna de mirare. Ferestrele sunt taiate lateral, atat de inguste incat calugarii cand slujesc se plimba cu cartile dupa razele soarelui"

# originea sa: majoritatea cercetatorilor afirma ca este o manastire crestin-ortodoxa, in timp ce entuziastii sustin ca este dacica sau chiar predacica, aducand in sprijinul acestei idei existenta catorva inscriptii ne-crestine de pe unul din peretii altarului.

# modul in care a fost construita - faptul ca are doua altare - ii face pe unii sa creada ca au fost initial doua biserici, care ulterior au fost unite prin surparea unui perete. Existenta celor doua altare intareste convingerea unora ca acest lacas nu a fost sapat de crestini, deoarece nicaieri nu s-a auzit de o biserica cu doua altare.

# unele fenomene bizare care se manifesta in rastimpuri in aceste locuri - cum ar fi
aparitia pe pelicula fotografica a unor sfere de lumina in fata pesterii - i-au
facut pe amatorii de paranormal sa creada ca toata magia acestui loc este data
de o incarcatura energetica aparte. S-a avansat chiar ideea ca aici ar fi unul
din celebrele "noduri energetice" despre care se vorbeste in parapsihologie. La
toate acestea, se adauga faptul ca la doar trei kilometri, pe drumeagul de tara
care duce spre manastire, se afla un fel de amfiteatru acoperit cu iarba si
arbusti. Acest spatiu, aproape perfect circular, este inaltat cu cativa metri
fata de relieful inconjurator, are un diametru de circa 20 de metri, iar in
interior are un aspect ce nu pare natural - aici existand un fel de terase, ca
in interiorul unei cetati sau asezari fortificate. Nici cei mai batrani
locuitori ai satului nu isi amintesc de vreo destinatie ceva mai recenta a
acelui loc. Sa fie acel "stadion" - acoperit acum cu iarba si tufe de ienupar si
paducel - ruinele unei vechi asezari dacice? Exista vreo legatura intre cele
doua obiective atat de apropiate unul de celalalt? La toate aceste intrebari nu
s-a raspuns deocamdata.
In prima camera a asezamantului aflam o incapere relativ mare, cu bolta, al carei tavan a fost scobit, astfel incat, razele soarelui sa patrunda si sa lumineze intregul loc. Asemanarea cu o biserica, a carei clopotnita se deschide spre cer, este foarte mare.A doua incapare, de dimensiuni mai mici, adaposteste si altarul acestui lacas. Simbolul asemanator lui Yin-Yang (o clepsidra) precum si Steaua lui David dau de gandit arheologilor si celor care studiaza istoricul locului.

Localnicii vorbesc despre "Templul ursitelor", pentru ca in acest loc s-ar implini dorintele celor care vin sa se roage. Mai era si alta credinta, pastrata si azi, dar in mica masura, insa urmata cu strasnicie in vremuri imemorialeMai sus de complexul locasului rupestru s-a infiintat si o manastire in cinstea Sfantului Nectarie Taumaturgul. In privinta vechiului lacas, acesta este clasificat drept un monument de categorie A, in limbaj birocratic, ceea ce inseamna ca e de interes national, asa cum e trecut pe lista monumentelor istorice din tara asta.Aici se gaseste si un frumos pangar, cu obiecte de calitate si foarte frumos lucrate. De asemenea, la miruit, parintele slujitor ofera inchinatorilor si o bucatica de vata imbibata cu mir de la Moastele Sfantului Nectarie.

Surse: http://www.crestinortodox.ro/Manastirea_rupestra_Sinca_Veche-22-19958.html
http://www.f-jokes.com/glume_jocuri_poze_haioase/Texte-interesante_Enigmele-de-la-Sinca-Veche_717.html

Sa prindeti si voi aceasta ocazie de a vizita Sinca!:)

6 comments:

Adela said...

Hehe! Foarte tare ca te-ai apucat sa te documentezi despre Tara Fagarasului! :P Cu ocazia asta mai aflu si eu chestii noi despre imprejurimi :P

Te pup si astept noul post! :P

Mili said...

pup adelush, ma bucur ca am sustinatori..pe unde esti, ce faci>

sa stii ca o sa mai scriu despre Tara Fagarasului:)

Simona said...

Foarte frumos prezentat!

Mili said...

multumesc frumos Simona, si blogul tau e super interesant, mai ales ca e o legatura cu o lume indepartata, diferita si extrem de intreresanta prin ochii unui roman!! keep up the good work!

dodo said...

Multam de informatii,miercuri am o excursie cu copii de la scoala si asa o sa le expun din informatiile date de tine. dodo

Mili said...

Ma bucur Dodo ca iti sunt utile si sper ca ele sa trezeasca interesul copiilor in minunatiile care se gasesc in Tara Fagarasului